De plannen om 240 meter hoge windturbines in de buurt van de wereldberoemde molens van Kinderdijk te plaatsen zijn definitief van de baan. Dit besluit zorgt voor opluchting onder de betrokkenen en maakt plaats voor een diepgaand onderzoek naar geschikte locaties.
Directeur Peter-Jan van Steenbergen van Kinderdijk Werelderfgoed uit zijn opluchting over het nieuws: "Toen ik het hoorde was ik vooral opgelucht. We zijn heel blij dat er nu grondig onderzoek is gedaan naar de plaatsing van turbines."
Uit het onderzoek blijkt dat het plaatsen van windturbines in de zichtlijn van Kinderdijk 'niet kansrijk' is. Een gerenommeerd bureau heeft dezelfde conclusies getrokken, waarbij de aanwezigheid van broed-, trek- en weidevogels in de Alblasserwaard een cruciale rol speelt. De potentiële impact op het UNESCO werelderfgoedgebied is ook een belangrijke factor in het besluit.
De mogelijke schade aan vogels en de impact op het Werelderfgoed waren doorslaggevend bij het definitief afwijzen van de locaties nabij Kinderdijk. Daarnaast zou het plaatsen van grote windturbines aanzienlijke kosten met zich meebrengen voor een Heritage Impact Assessment vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Het gebied Gorinchem-Noord blijft als enige optie over voor het plaatsen van grote windturbines. De gemeente Molenlanden en de provincie onderzoeken nu alternatieven, waaronder het plaatsen van kleinere windturbines op bedrijventerreinen. Hiermee wordt bijgedragen aan de afgesproken windenergie-opwekking, waarbij windmolens van 45 meter hoogte worden overwogen.